Siirry sisältöön

Vinkkejä ja linkkejä

Huolehdi vesijohdoista ja -mittareista talvikaudella

Muista sulkea kesän jälkeen auki jääneet ovet, ikkunat, ilmanvaihtoventtiilit yms. paikat, mistä kylmä voi päästä rikkomaan vesimittarin tai putkistot. Tarvittaessa lisää lämmöneristystä tai käytä lämmitintä mittaritilassa. Jäätyneen mittarin vaihdosta veloitetaan hinnaston mukainen 75,00 € palvelumaksu, mittarin todellinen hinta sekä matkakulut.

Jos käyttöä ei ole talvella, voi laitokselta tilata mittarin irrotuksen ja kiinnityksen jäätymisen estämiseksi. Asiakas ei saa itse irrottaa mittaria.

Putkiliikkeet ja -urakoitsijat sulattavat jäätyneitä talovesijohtoja.

Tarkkaile vedenkulutusta

Kulutusta kannattaa seurata säännöllisesti. Jos mittari pyörii, vaikka käyttöä ei ole, voi putkistossa tai vesikalusteissa olla vuoto. Jo tippumalla vuotavat hanat tai vessanpöntöt voivat lisätä vuotuista kulutusta kymmeniä kuutioita.

Säästä vettä, pienennät vesilaskua

Suihku kuluttaa vettä vähemmän kuin kylpyammeen täyttö.
Sulje hana saippuoinnin ja hampaiden pesun ajaksi.
Tiskaamista ja huuhtelua juoksevan veden alla kannattaa välttää.
Täydet koneelliset tiskiä ja pyykkiä kuluttavat vettä vähemmän kuin käsipyykki ja -tiski.
Hyödynnä sadevettä nurmikon ja kasvimaan kastelussa.

Vältä viemäritukos

Viemäri ei ole roskakori, sinne saa johtaa vain jätevettä. Kiellettyjä aineita ja esineitä ovat
– ruuantähteet, rasva, vihannesten kuoret ja kahvinporot
– käsipyyhkeet yms. paperit
– tekstiilit
– vaipat, siteet, tamponit, kondomit
– hiekka, sahanpurut yms.
– ongelmajätteet, liuottimet

Kiinteistön asukkaat maksavat aina putkistojensa viemäritukoksen avauksen. Tukokset ja ylimääräiset huollot jätevedenpumppaamoilla ja puhdistamolla koituvat myös aikanaan kuluttajien maksettaviksi kallistuneina käyttömaksuina.

(siirryt toiseen palveluun)

Ilmoita vesimittarin lukema

Mittarilukema pitää ilmoittaa laitokselle aina, kun sitä pyydetään, yleensä kerran vuodessa. Lukema kannattaa ilmoittaa, vaikka kiinteistö olisi ollut tyhjillään ja kulutusta ei olisi. Lukeman voi ilmoittaa Kulutus-Web(siirryt toiseen palveluun) palvelua käyttämällä (ks. Mittarilukema -palsta), postittamalla luentakortin, soittamalla tai vaikka käymällä henkilökohtaisesti toimistolla. Säännöllinen luenta varmistaa sen, että asiakas saa tasauslaskun ja todellisen kulutuksensa mukaisia arviolaskuja. Toisinaan mittarilukemaa ei saada useista pyynnöistä huolimatta. Silloin laitosmies käy kiinteistöllä lukemassa mittarin ja perimme 79,65 € palvelumaksun.

Kaivoveden tutkiminen

Yksityisten kotitalouksien käyttämän kaivoveden laatu tulisi tutkia kaivon valmistuttua ja tämän jälkeen vähintään kolmen vuoden välein veden laadun varmistamiseksi. Vesi kannattaa tutkia myös, jos sen värissä, hajussa tai maussa havaitaan muutoksia.

Laitilan alueen kaivovesissä yleisimpiä maaperästä aiheutuvia ongelmia ovat liiallinen rauta-, mangaani- ja fluoridipitoisuus. Porakaivoveden osalta lisäksi myös radon ja arseeni. Lisätietoa näistä sekä niiden poistomenetelmistä löytyy osoitteesta https://vesi.fi/aineistopankki/kaivoveden-laatu-ja-kasittely/(siirryt toiseen palveluun).

Talousvesinäyte suositellaan otettavaksi laboratoriolta saataviin näytteenottopulloihin. Näytteenottopulloja ja -ohjeita voi tiedustella suoraan laboratorioista  https://kauppa.kvvy.fi/(siirryt toiseen palveluun) tai https://www.lsvsy.fi/kotitaloudet/kaivovesitutkimukset(siirryt toiseen palveluun). Yleensä pullot tilataan ja maksetaan verkkokaupassa. Kaivoveden laadun valvonta ja siitä aiheutuvat kustannukset kuuluvat kaivon omistajalle.

Lisätietoja kaivon rakenteista, huollosta ja kunnossapidosta löytyy osoitteesta https://www.vesi.fi/vesitieto/kaivon-huolto/(siirryt toiseen palveluun)

Terveystarkastaja Erja Pullinen, puh. 044 700 5709
terveystarkastaja(at)uusikaupunki.fi

Terveystarkastaja Riitta Laaksonen, puh. 040 029 3887
terveystarkastaja(at)uusikaupunki.fi

Linkkejä

(siirryt toiseen palveluun)

Ely-keskus(siirryt toiseen palveluun) (vesitilanne yms)

Haja-asutusalueen jätevesien käsittely(siirryt toiseen palveluun)

Pohjoiskulman vesiosuuskunta(siirryt toiseen palveluun)

Vesilaitosyhdistys(siirryt toiseen palveluun)

Lapset ja nuoret

Laitilassa riittää mainiompaa tekemistä ihan kaikille! Tutustu mahdollisuuksiin ja ota kaupunki haltuun yksin tai yhdessä …

Kurakelit

Varhaiskasvatus ja esiopetus

Kuvat: Canva, Pixabay

Toisen asteen koulutus

Toisen asteen koulutusta Laitilassa tarjoavat Laitilan lukio ja Länsirannikon Koulutus Oy WinNova.

Nuorisotyö

Laitilan kaupungin nuorisotoimen ammatillinen nuorisotyö on tavoitteellista hyvinvointi- ja kasvatustyötä. Kasvatus nuorisotyössä on nuoria sekä …

Asuminen

Tervetuloa asumaan kauniiseen pieneen kaupunkiimme Laitilaan. Laitilan kaupungin vahvuuksina on erinomainen palvelutarjonta, upea luonto ja …

Kaavoitus

Kaavoituksella eli maankäytön suunnittelulla ohjataan alueiden käyttöä ja rakentamista siten, että luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle …

Kadut, liikenne ja puistot

Yleisten teiden kunnossapito (valtatiet, kantatiet, maantiet) Laitilan keskustataajaman alueella teiden kunnossapidosta vastaa pääosin kaupunki, mutta …