Siirry sisältöön
Uutinen

Kasvihuonepäästöjen nykytilanne ja kehitys Laitilassa

Kasvihuonepäästöjen tilannetta ja kehitystä arvioidaan HINKU-laskentamenetelmällä (ALas-laskentamalli). Hinku-laskentamenetelmän mukaisesti laskenta ei sisällä päästöhyvityksiä, päästökauppaan kuuluvien teollisuuslaitosten polttoaineiden käyttöä, teollisuuden sähkönkulutusta, teollisuuden jätteiden käsittelyn päästöjä eikä kuorma-, paketti- ja linja-autojen läpiajoliikennettä.

Laitilan khk-päästöt vuonna 2023 olivat 72 kt CO2e.  Kasvihuonepäästöt ovat pudonneet -5% edellisetä vuodesta. Suurin yksittäinen päästökategoria Laitilassa oli maatalous, jonka osuus kokonaispäästöistä on 35 % (ks. kuva: Laitilan tilanne vuonna 2023). Pudotusta oli -3,6 % edelliseen vuoteen, joten edistystä ilmastotoimien vaikutuksista alkaa näkyä. Seuraavaksi eniten päästöjä aiheutui tieliikenteestä, 29%, mutta tässäkin oli vähennystä -4,6%.

Työkoneet, teollisuus, jätteiden käsittely, kulutussähkö olivat seuraavina, mutta niistä aiheutuu jo huomattavasti vähemmän päästöjä kuin edellisistä.

Kulutussähkön päästöt vähenivät -33,9% vuoden takaisesta. Tässä vaikutusta on, että vihreän sähkön käyttö on lisääntynyt. Myöskin pörssisähkön tuoma kulutusjoustavuus vaikuttaa sähkön käyttöön. Sähkölämmitys on vähentynyt -36%. Tähän vaikuttaa useampi tekijä: Astetta alemmaksi -kampanja, lämmitysjärjestelmien muuttaminen, esimerkiksi ilmalämpöpumput sekä erilaiset rinnakkaiset lämmitystavat liittyen esimerkiksi pörssisähkön käyttöön.

Työkonesektorilla muiden kuin rakennustyökoneiden päästöt ovat hieman pienentyneet. Rakennustyökoneiden päästöt ovat kasvaneet sen verran, että kokonaisuudessa työkoneiden päästöt ovat kasvaneet 4,8% vuodesta 2022 vuoteen 2023 (0,32 ktCO2e).

Tällä laskentatavalla vuonna 2023 on kaikilla muilla sektoreilla kuin työkoneissa ja muu lämmitys, kasvihuonepäästöt vähentyneet. Tämä kannustaa jatkamaan jo tehtyjä toimia. Niillä on vaikutusta.


Asukasta kohden laskettuna päästöt olivat vuonna 2023 yhteensä 8,5 t CO2e. Tämä laskenta ei sisällä kulutusperäisiä päästöjä, kuten lentämisen tai muualla tuotettujen palvelujen ja tuotteiden päästöjä (mm. ruoka, vaatteet, tavarat). Kestävien elämäntapojen henkeä kohden laskettujen kulutusperäisten kotitalouksien khk-päästöjen globaalin tavoitetason tulisi vuonna 2030 olla 2,5 t CO2e / asukas. (SYKE 2023).


Koosteen on tuottanut projektipäällikkö Jaana Suksi, Ukipolis Oy, puh. 044 773 2214, jaana.suksi@ukipolis.fi