Teatteri
Laitilan kesään kuuluu Kaivolan kesäteatteri idyllisellä Myllymäellä keskellä kaunista ja elävää maaseutua.
Harrastajateatteriesityksiä alettiin nähdä Laitilassa 1880-luvulla ensimmäisten yhdistysten illanvietoissa. Teatterityössä kunnostautui vuosikymmenien mittaan Laitilan Nuorisoseura. 1960-luvulta asti Laitilan teatteriharrastajat ovat saaneet oppinsa kansalaisopiston kautta. Pitkäjänteisintä toimintaa on Kaivolan kesäteatterilla. Laitilassa on tuotettu kalevalaiseen mytologiaan pohjautuvia näytelmiä, elokuvia ja niiden yhdistelmiä.
Kaivolan kesäteatteri
Kaivolan Myllymäellä toimii yksi Suomen vanhimmista kesäteattereista. Ensimmäinen esitys oli vuonna 1961. Kaivola valittiin valtakunnalliseksi vuoden kyläksi vuonna 1988.
Sähköposti: kaivolan.kesateatteri@outlook.com
Puhelin: 040 566 4199, 050 324 6180
Osoite: Jätöntie 11, Laitila
Facebook:https://www.facebook.com/kaivolankesateatteri(siirryt toiseen palveluun)
Anne Syysnummi: 045 7731 9729 (Kotiseutuyhdistys Suhinan puheenjohtaja)
Ari Tuomi: 040 525 1300 (taloudenhoitaja)
Matti Varjonen: 040 566 4199 (näytelmävastaava)
Taru Nieminen: 040 766 0226 (mökkien vuokra-asiat)
Kaivolan Kesäteatterin suven 2024 näytelmä on nimeltään Joku tässä mättää. Se on Markku Hyvösen musiikillinen komedia. Ohjaus Jani Selin. Musiikillinen komedia suurisydämisten ihmisten pienistä unelmista. Esityskausi 28.6.-21.7.2024
Kalevala-aiheiset kulttuurituotannot
Laitilassa on vuodesta 2014 lähtien toteutettu Kalevalasta ja muinaisperinteestä kumpuavia kulttuurituotantoja. Toiminta alkoi näytelmillä tilausravintola Louhenlinnassa. Siellä nähtiin viidessä vuodessa neljä kantaesitystä. Kivellä soutajat ja Sampo irti! olivat elävän musiikin säestämiä teatteriesityksiä. Louhen neito ja Kullervon kirot sisälsivät myös valkokankaalle heijastettuja elokuvajaksoja. Esitykset palkittiin Länsi-Suomi-lehden Friski myättäst! -tunnustuksella.
Elokuvajaksoista tuli lisäkuvauksilla itsenäisiä teoksia. Niistä ensimmäinen, Louhi, Pohjan noita, on puolituntinen tarina samaanista, joka kohtaa matkallaan tarumaisia haasteita. Hän selviää niistä muuttumalla Kalevalan eri hahmoiksi. Elokuva sai ensi-iltansa Laitilan Kinossa huhtikuussa 2017. Sitä on sen jälkeen esitetty elokuvafestivaaleilla eri puolilla maailmaa.
Katso Louhi, Pohjan noita -elokuva(siirryt toiseen palveluun)
Katso Louhi, Pohjan noita -traileri(siirryt toiseen palveluun)
Toinen elokuva on Talvikki, tuntinen tarina Kullervon vaikeasta lapsuudesta. Kuvauspaikkoina toimivat lähialueen kulttuurikohteet, kuten Untamalan kylässä sijaitsevat Sarkin talonpoikaismuseo, kuppikivet ja kirkkomaa, sekä Lukujärvi ja Hautvuori. Talvikin ensi-ilta oli Laitilan Kinossa syyskuussa 2021. Elokuvaa on sittemmin esitetty mm. Suomalaisen elokuvan festivaalilla ja Pakanafestareilla.
Viimeisin näytelmä, Sotkan muna, esitettiin elokuvateatterissa. Mykät elokuva- ja lavajaksot taustoitettiin ääniraidalla kuuluvilla repliikeillä. Tarinassa aurinko ja kuu katoavat, jolloin Kalevalan hahmot käyvät ilmastotekoihin. Ensi-iltaa vietettiin Laitilan Kinossa syyskuussa 2023. Japanilaisesta nō-teatterista ja weimarilaisista heijastusnäytelmistä ammentanut esitys sai kiittävät arviot. Esityksestä on työn alla myös taltiointi nettiin.
Uusin hanke on historiaa ja mytologiaa yhdistävä kuunnelma. Isovihan aikaan sijoittuva Miekkojen maa kertoo myyttisen Pohjolan perustamisesta. Tarinassa Kalevalan hahmot matkaavat noiduttuun autiokylään. Siellä heitä odottavat karhujen kantaemo ja suuri, kosminen Sampo. Kuunnelma valmistuu vuonna 2026.
Tuotantojen takana ovat olleet Laitilan Kulttuurin tuki ry ja turkulainen Tietosuus osk. Paikalliset harrastajat ovat tehneet pitkäjänteistä, uutta luovaa työtä osaavien ammattilaisten ohjauksessa.